こども服、布小物のショップ&手作りな日々

2011年8月16日火曜日

山形のだしの作り方

最近、山形のだしにはまっている。
普通にごはんの上にのせても、ひややっこなんかにのせてもおいしい。
昨日は、冷製スパゲッティの上に、コンソメジュレと天カスといっしょにのせて食べました。(これってうどんとかのほうがいい??)途中から、大人は食べるラー油をかけたら、これもまたおいしい。
とにかく、暑い夏にいろいろ野菜なんかもとれて作りおきしておいたらのせるだけ!と簡単、使い勝手のよい食べ物です~。

きゅうり、なす、大根、みょうが、ねぎなんかをこまかいさいの目にして、塩水にさらしておいたもの、あとは、きざんだ大葉、かつおぶし、白ゴマ、しょうゆ、主役のお湯で戻したなっとうこんぶ(最近100円ショップでも売っている)を混ぜるだけ!翌日くらいのほうが味がなじんでおいしい。
まあ、面倒くさいといえば、こまかくさいの目にするところぐらいか?
でも、おいしさのため!大きさをそろえながら丁寧に切りましょう。
Recently addicted to dashi of Yamagata.

Be placed on the rice normally, put tofu delicious cold.

Yesterday, on a cold spaghetti, put together and ate jelly consommé.

Anyway, just keep making it take place and also placed it something different vegetables on a hot summer! Easy and convenient - is food.


Cucumber, eggplant, radish, Myouga, something negi to a fine dice. Leave them exposed to salt water. After the lobar chopped, katsuobushi, white sesame, soy nattokonbu back in hot water (at 100 yen shops that sold recently) just to mix! More familiar with the delicious taste of the long day.
 
Posted by Picasa

0 件のコメント:

コメントを投稿